Remedii naturiste împotriva asteniei de toamnă



Deși pare să fie mai mult o problemă legată de psihic, astenia de toamnă este un fenomen cât se poate de real, chiar dacă nu este neapărat diagnosticat de doctor. Din fericire, există multe remedii naturiste care tratează cu brio această astenie. 

Dacă ești trist și deprimat fără motiv, fără vlagă și fără nicio poftă de viață, suferi de astenie, fără doar și poate.
Remedii naturiste împotriva asteniei de toamnă-Retete de Cristina G.
Fotografii de pe Pixabay
Trupește poți suferi de lipsă de fier, magneziu, vitamina D etc. sau poate ai cine știe ce afecțiune gravă (o infecție, un virus), dar n-ai de unde să știi, până nu-ți faci analizele prescrise de un medic. 

Sufletește poți avea regrete, frustrații, dorințe neîmplinite ș.a.m.d. Pentru asta ai putea să te adresezi unui psiholog sau terapeut – dacă ai bani. 
Eu nu sunt nici medic, nici terapeut, nici homeopat, dar îți sugerez niște terapii holistice care rău n-au cum să-ți facă. Asta până apare cartea: „Ce ești azi, ai decis ieri”.

În primul rând, plimbările în natură ajută foarte mult, mai ales dacă este soare. Nu trebuie neapărat să fii la munte sau la mare, e bine să te plimbi și-n parcuri, pe câmpii, pădurici, pe malul unui râu sau lac. Plimbarea sau sportul în natură limpezesc mintea. 

Remedii naturiste împotriva asteniei de toamnă-Retete de Cristina G.
Fotografie de pe Pixabay
În al doilea rând, trebuie introduse în alimentație anumite fructe, legume, mirodenii etc. și băuturi, cum ar fi:
  • Struguri
  • Citrice
  • Stafide
  • Migdale
  • Miere de albină (și derivate)
  • Scorțișoară
  • Curcumin sau/și turmenic 
  • Curry 
  • Ardei iuți
  • Semințe de dovleac
  • Sucuri naturale din plante (pe care le faci tu acasă, sau vezi exact cum sunt făcute – în cafenele, de exemplu)

O băutură energizantă, foarte convenabilă și la îndemână, se face din următoarele ingrediente amestecate foarte bine, și se bea dimineața pe stomacul gol:
  • 150 ml de apă carbogazoasă (poți folosi și plată)
  • 1 lingură de miere de albine
  • 1 lingură de oțet de mere

Un ceai făcut din mere proaspete tăiate cubulețe (torni apă clocotită peste ele – apasă aici pentru mai multe detalii), în care pui o linguriță de miere de albină și 1 vârf de cuțit de scorțișoară, iarăși, face minuni.
Dacă-ți place mirosul de scorțișoară, acesta te binedispune imediat. Se servesc câte cești se dorește. Nu are contraindicații. 

În timp ce servești ceaiul, ascultă muzică clasică sau sunete binaurale ori uită-te filme de comedie. 

Perioadele de tristețe sunt foarte populare și le poate avea oricine, însă dacă faci tot ce-am scris mai sus și astenia persistă mai mult de două săptămâni, îți sugerez să te adresezi unui medic cât mai curând. 

Aceste stări de tristețe, melancolie, nostalgie, lipsă de vitalitate etc. nu sunt specifice doar toamnei (sau primăverii), ci pot apărea în orice moment din an, când ne așteptăm cel mai puțin. Din bun-senin s-ar zice. Dar nu e așa, un motiv există întotdeauna, dar poate nu ne dăm seama. 
Introspecțiile ne deschid ochii și-apoi putem lua măsuri. 

Și cele mai bune introspecții se fac în singurătate, cu un pahar de vin în mână. 
Sau într-o cadă de apă fierbinte (vezi poza de mai sus), cu multă spumă și uleiuri (sau sări) cu eucalipt și alte ierburi. Vinul nu trebuie să lipsească, nici lumânările și muzica clasică. 
Ori o carte. „Ada” sau „14 nuanțe de roșu”. 
Depinde de gusturi și interese că ar merge și „Fată bătrână și fericită”. 
Starea de spirit specifică toamnei este perfectă. 


Cristina Gherghel

I am a writer. I am that. I am.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche